De strijd tegen onkruid

Het zal je misschien verbazen dat onkruid geen aparte categorie planten is. Normaal gesproken wordt met onkruid het soort planten bedoeld dat snel groeit, moeilijk te verwijderen is en tot last is. Maar of een plant tot last is, is subjectief. Sommige mensen zullen brandnetel als onkruid bestempelen, terwijl anderen er graag soep van maken en de plant niet willen missen in hun tuin. Wat voor de een onkruid is, hoeft het voor de ander dus niet te zijn. Onkruid verwijderen is hoe dan ook het meest ondankbare klusje binnen het tuinieren.

Onkruid voorkomen
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Het bedekken van de bodem tussen de planten kan hierbij helpen. Bij het gebruik van schelpen, schors of bodembedekkende planten is er geen ruimte meer voor onkruid. Onder grind kun je een anti-worteldoek gebruiken, waar onkruid niet doorheen kan. Om onkruid tussen tegels te voorkomen kun je het beste eenmaal per week vegen. Op die manier krijgt beginnend onkruid geen kans om verder te groeien. Regelmatig de grond schoffelen is ook effectief om onkruidgroei in de kiem te smoren. Onkruid op het grasveld komt vaak door te kort te maaien. Siergras moet je minimaal 3 cm hoog laten en gras waarop gespeeld wordt 4 cm. Ook voeding voor je gazon kam helpen om kale plekken te voorkomen waar onkruid zijn kans zal grijpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tuin

Japanse Hulst: de verschillende soorten

Je kent ze wel, de haagplanten met kleine groene blaadjes, te vinden in bijna iedere tuin! De buxus.. Daarvan weten we dat daar vaak een buxusmot in voor komt. Een goed alternatief van een buxus is dan ook de Japanse Hulst, ook wel de llex crenata. De verschillende soorten De Japanse hulst is een populaire […]

Read More
Tuin

Dit zijn de vijf mooiste klimplanten

Klimplanten bieden in elke tuin en op elk balkon veel pluspunten: ze gaan de hoogte in en zijn ideaal om de tuin in te delen en mooie hoeken te creĆ«ren. Wij zetten de vijf mooiste soorten klimplanten op een rij. 1 Kamperfoelie De kamperfoelie is een klimplant met kleine groene blaadjes. De bloemen zijn prachtig; […]

Read More
Tuin

Viburnum Bodnantense: hoe verzorgen en wanneer snoeien?

Er zijn niet zo heel veel struiken in ons land die vrijwel de hele winter uitbundig blijven bloeien. Nog zeldzamer zijn bloeiende struiken die ook nog eens een heerlijke geur afgeven. De Viburnum struiken zijn daarmee echt een attractie in een tuin gedurende de winter. De meest bekende variant is wellicht de sneeuwbal die een […]

Read More